Telefon:
Cemalpaşa Mahallesi 63007 Sokak No:2/1, Seyhan/Adana

Aile Hukuku

Adana Aile hukuku, toplumun önemli bir parçası olan aile kurumu içerisinde yaşanabilecek anlaşmazlıklara çözüm sunmak ve kişilerin aile içerisindeki bazı haklarını korumak amacıyla düzenlenmiş bir hukuk alanıdır.

Adana Aile hukukunun sınırları 4721 sayılı Türk Medeni kanununca belirlenmiştir. Aile hukuku davalarına bakan avukatın aile hukuku mevzuatına ve aile hukuku sistemine yetkinliği olması gerekmektedir. Aile hukuku kapsamındaki boşanma, velayet, mal paylaşımı, nafaka, tazminat vb. davalarda, aile hukuku mevzuatına hakim ve bu alanda alanında uzmanlaşmış bir aile hukuku avukatı ile birlikte hareket etmek kişinin yararına olacaktır.

Aile Hukuku Neleri Kapsar?

Aile hukuku, aile kavramının içerisindeki hemen hemen her türlü meseleyi kapsamaktadır. Aile hukukunun ilgilendiği konuları ve ilgili kanun maddelerini şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • Nişan, evlilik koşulları

Madde 118- Nişanlanma, evlenme vaadiyle olur. Nişanlanma, yasal temsilcilerinin rızası olmadıkça küçüğü veya kısıtlıyı bağlamaz.

  • Boşanma davaları ve gerekçeleri
  1. Zina: Madde 161- Eşlerden biri zina ederse, diğer eş boşanma davası açabilir. Davaya hakkı olan eşin boşanma sebebini öğrenmesinden başlayarak altı ay ve her hâlde zina eyleminin üzerinden beş yıl geçmekle dava hakkı düşer.
  2. Hayata kast ve kötü muamele: Madde 162- Eşlerden her biri diğeri tarafından hayatına kastedilmesi veya kendisine pek kötü davranılması ya da ağır derecede onur kırıcı bir davranışta bulunulması sebebiyle boşanma davası açabilir.
  3. Yüz kızartıcı suç işleme: Madde 163- Eşlerden biri küçük düşürücü bir suç işler veya haysiyetsiz bir hayat sürer ve bu sebeplerden ötürü onunla birlikte yaşaması diğer eşten beklenemezse, bu eş her zaman boşanma davası açabilir.
  4. Evi terk etme: Madde 164- Eşlerden biri, evlilik birliğinden doğan yükümlülüklerini yerine getirmemek maksadıyla diğerini terk ettiği veya haklı bir sebep olmadan ortak konuta dönmediği takdirde ayrılık, en az altı ay sürmüş ve bu durum devam etmekte ve istem üzerine hâkim veya noter tarafından yapılan ihtar sonuçsuz kalmış ise; terk edilen eş, boşanma davası açabilir.
  5. Akıl hastalığı: Madde 165- Eşlerden biri akıl hastası olup da bu yüzden ortak hayat diğer eş için çekilmez hâle gelirse, hastalığın geçmesine olanak bulunmadığı resmî sağlık kurulu raporuyla tespit edilmek koşuluyla bu eş boşanma davası açabilir.
  • Velayet davaları ve koşulları

Madde 182 – Mahkeme boşanma veya ayrılığa karar verirken, olanak bulundukça ana ve babayı dinledikten ve çocuk vesayet altında ise vasinin ve vesayet makamının düşüncesini aldıktan sonra, ana ve babanın haklarını ve çocuk ile olan kişisel ilişkilerini düzenler.

  • Aile konutu

Madde 194- Eşlerden biri, diğer eşin açık rızası bulunmadıkça, aile konutu ile ilgili kira sözleşmesini feshedemez, aile konutunu devredemez veya aile konutu üzerindeki hakları sınırlayamaz. Rızayı sağlayamayan veya haklı bir sebep olmadan kendisine rıza verilmeyen eş, hâkimin müdahalesini isteyebilir.

  • Nafaka davaları ve nafaka alabilme şartları
  • Evlat edinme koşulları
  • Aile kurumu içerisindeki aile fertlerinin birbirlerine ve ailelerine karşı sorumlulukları
  • İştirak nafakası
  • Yardım nafakası 
  • Yoksulluk nafakası

Madde 175- Boşanma yüzünden yoksulluğa düşecek taraf, kusuru daha ağır olmamak koşuluyla geçimi için diğer taraftan malî gücü oranında süresiz olarak nafaka isteyebilir. Nafaka yükümlüsünün kusuru aranmaz.

  • Maddi manevi tazminat hakkı ve davası

Madde 174- Mevcut veya beklenen menfaatleri boşanma yüzünden zedelenen kusursuz veya daha az kusurlu taraf, kusurlu taraftan uygun bir maddî tazminat isteyebilir. Boşanmaya sebep olan olaylar yüzünden kişilik hakkı saldırıya uğrayan taraf, kusurlu olan diğer taraftan manevî tazminat olarak uygun miktarda bir para ödenmesini isteyebilir.

  • Batıl olan ve olmayan evlilikler
  • Evlilik içerisindeki zina, şiddet, aşağılama, kişisel hakların ihlali gibi kusurlar
  • Aile cüzdanı ve tören
  • Evlenme izni
  • Evlilik başvurusu

Madde 134- Birbiriyle evlenecek erkek ve kadın, içlerinden birinin oturduğu yer evlendirme memurluğuna birlikte başvururlar. Evlendirme memuru, belediye bulunan yerlerde belediye başkanı veya bu işle görevlendireceği memur, köylerde muhtardır.

  • Boşanmadan sonra ikinci evlilik söz konusu olduğunda kadın için bekleme süresi (hamilelik olasılığı sebebiyle)

Madde 132- Evlilik sona ermişse, kadın, evliliğin sona ermesinden başlayarak üçyüz gün geçmedikçe evlenemez. Doğurmakla süre biter. Kadının önceki evliliğinden gebe olmadığının anlaşılması veya evliliği sona eren eşlerin yeniden birbiriyle evlenmek istemeleri hâllerinde mahkeme bu süreyi kaldırır.

  • Akıl sağlığı bulunan kişilerin evlilik izni şartları

Madde 133- Akıl hastaları, evlenmelerinde tıbbî sakınca bulunmadığı resmî sağlık kurulu raporuyla anlaşılmadıkça evlenemezler.

  • Boşanmadan sonra ikinci evliliğin gerçekleşebilmesi için önceki evliliğin bittiğine dair ispat durumu

Madde 130- Yeniden evlenmek isteyen kimse, önceki evliliğinin sona ermiş olduğunu ispat etmek zorundadır

  • 18 yaş altı çocukların evlenme ehliyeti engeli

Madde 126- Küçük, yasal temsilcisinin izni olmadıkça evlenemez.

  • Zihinsel olarak ayırt etme yetisi olmayan bireylerin evlenme ehliyeti ve engeli

Madde 125- Ayırt etme gücüne sahip olmayanlar evlenemez.

  • Aralarında evlenme yasağı bulunan kişiler

Madde 129- Aşağıdaki kimseler arasında evlenme yasaktır: 1. Üstsoy ile altsoy arasında; kardeşler arasında; amca, dayı, hala ve teyze ile yeğenleri arasında, 2. Kayın hısımlığı meydana getirmiş olan evlilik sona ermiş olsa bile, eşlerden biri ile diğerinin üstsoyu veya altsoyu arasında, 3. Evlât edinen ile evlâtlığın veya bunlardan biri ile diğerinin altsoyu ve eşi arasında.

Aile Hukuku Davalarında Yetkili Olan Mahkemeler Hangileridir?

Aile hukuku davalarında yetkili mahkeme aile mahkemeleridir.

Aile Hukuku Neden Önemlidir?

Aile kurumu, içerisinde yaşamakta olduğumuz toplumun yapı taşı niteliğindedir. Bir toplumda ailelerin bozulması, aile bireylerinin diğer aile fertlerine karşı sorumluluklarını yerine getirmemesi, aile fertlerinin haklarını ihmal ve ihlal etmesi ileride bütün bir toplumu da etkileyecektir.

Aileler geleceğin toplumunu oluşturacak olan bireyleri yetiştirmektedir. Suçlu çocuklar da, başarılı çocuklar da dünyaya geldiğinde sıfır bilgiyle hayata başlarlar. Bu sebeple aile hukuku içerisinde çocuğa ve kadına ehemmiyet gösterilmiştir. 

Toplum içerisinde evlilikler kadar boşanmalarla da karşılaşırız. Eşlerin bir arada yaşadıkları süre boyunca birbirine karşı sorumlulukları mevcuttur. Aynı şekilde boşanmaları durumunda da bazı yasal hakları belirlenmiştir. Bu sorumluluk ve haklar, evlilik içerisinde ve evliliğin sonlanması halinde kişileri yasal olarak korumayı amaçlamaktadır.

Kadınların hamilelik ve doğum yapma durumunda medeni kanun kadına güvence sağlar. Resmi olarak evli olmayan, imam nikahıyla evlenen bir kadın ne yazık ki ayrılma durumunda yasal olarak çocuğunun babası tarafından karşılanması gereken haklarına sahip olamayacaktır.

Bu sebeple medeni kanunun kabulu ile birlikte pek çok problemin önüne geçilmiştir.

 

Call Now Button