Adana Borç Alacak Avukatı

Borç – alacak ilişkisi ticari hayatın ilerlemesinde son derece önemlidir. Gerçek ve tüzel kişilerin diğer kişilere veya şirketlere vermiş olduğu borçları alamaması durumunda ticari ilerleme sekteye uğrar. Bu sebeple 6098 sayılı icra ve iflas kanunu, borç alacak ilişkisini düzenler.

Adana borç alacak avukatı, borçlu ile alacaklı kişi arasında uzlaşma veya dava yoluyla alacağın tahsil edilmesini sağlar.

Adana borç alacak avukatı; borçlar kanunu, icra ve iflas kanunu ve medeni kanun gibi geniş bir mevzuat bilgisine hakim olan kişidir.

Borç alacak avukatı nedir ve hangi davalara bakar?

Adana borç alacak avukatı, kişilerin vermiş oldukları borcu doğal yollarla tahsil edemediği durumlarda, borcun hukuki yollarla alınabilmesinde yardımcı olmaktadır.

Adana borç alacak avukatının bakmakta olduğu davaları şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • Karşılıksız Çek Davaları
  • Senet Davaları
  • Poliçelerle İlgili Olan Davalar
  • Maaş Haczine Yönelik Davalar
  • Hisse Senedi Davaları
  • Menfi Tespit Davaları
  • İstirdat Davaları
  • Nafaka Borcu ve Tazminat Davaları
  • Cari Hesap Alacağının İptali İçin Açılan Davalar
  • Tasarrufun İptali Davaları
  • İstihkak Davaları

Karşılıksız Çek Davaları

Çek Türk Ticaret Kanununun belirlediği hükümlere uygun şekilde hazırlanmalıdır. 

TTK MADDE 780 (1) Çek;

  1. a) Senet metninde “çek” kelimesini ve eğer senet Türkçe’den başka bir dille yazılmış ise o dilde “çek” karşılığı olarak kullanılan kelimeyi,
  2. b) Kayıtsız ve şartsız belirli bir bedelin ödenmesi için havaleyi,
  3. c) Ödeyecek kişinin, “muhatabın” ticaret unvanını,
  4. d) Ödeme yerini,
  5. e) Düzenlenme tarihini ve yerini,
  6. f) Düzenleyenin imzasını,
  7. g) Banka tarafından verilen seri numarasını,
  8. h) Karekodu içerir.

Türk ticaret kanununda da yer verilen çek, resmi evrak yerine geçmektedir ve ödeme emri niteliği taşır. Bu nedenle bir çekin karşılıksız çıkması evrakta sahtecilik yapmakla eşdeğer olan bir suçtur.

Karşılıksız çek düzenleyen ve veren kişi, alacaklının şikayetçi olduğu durumda hem çekin karşılığını hem de adli para cezasını ödemekle yükümlü olur. 

Maaş Haczine Yönelik Davalar

Alacaklı borcunun tahsil edilebilmesi için icra işlemlerini başlatarak borçlu kişiye tebligat gönderebilir. Eğer alacaklının borcu maaş haczi ile ödenebilecek bir tutardaysa, borç bitene kadar her ay borçlunun maaşının dörtte biri kesilerek alacaklıya tahsil edilir.

Menfi Tespit ve İstirdat Davası

Borçlu alacaklıya karşı iddia edilen borcunun olmadığını ispat etmek için menfi tespit ve istirdat davası açabilmektedir. Borçlu kişinin bu davayı açabilmesi için varlığı iddia edilen borcun yüzde 15’ini mahkemeye teminat olarak göstermek durumundadır.

Borçlu olduğu iddia edilen kişi borcunun olmadığını kanıtlamakla yükümlüdür. 

İCRA VE İFLAS KANUNU MADDE 72 – Borçlu, icra takibinden önce veya takip sırasında borçlu bulunmadığını ispat için menfi tesbit davası açabilir. İcra takibinden önce açılan menfi tesbit davasına bakan mahkeme, talep üzerine alacağın yüzde on beşinden aşağı olmamak üzere gösterilecek teminat mukabilinde, icra takibinin durdurulması hakkında ihtiyati tedbir kararı verebilir.

İstihkak Davası

Borçlu borcunu ödeyemediği durumda alacak haciz yolu ile tahsil edilebilmektedir.  Borçlu olan kişi mal kaçırmak amacıyla üzerindeki mal varlığını başkasına devrederse alacaklı kişi istihkak davası açabilir. Bu dava, bir malın kime ait olduğunun tespiti için açılmaktadır.

İİK Madde 97 – İstihkak iddiasına karşı alacaklı veya borçlu tarafından itiraz edilirse, icra memuru dosyayı hemen icra mahkemesine verir. İcra Mahkemesi, dosya üzerinde veya lüzum görürse ilgilileri davet ederek mürafaa ile yapacağı inceleme neticesinde varacağı kanaate göre takibin devamına veya talikıne karar verir. İstihkak davasının sırf satışı geri bırakmak gayesiyle kötüye kullanıldığını kabul etmek için ciddi sebepler bulunduğu takdirde icra mahkemesi takibin talikı talebini reddeder.

Borç ve alacak davalarının dayanağı olan kanun mevzuatını incelemek için, https://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/1.5.6098.pdf bu bağlantıyı ziyaret edebilirsiniz.

Adana’da Borç alacak avukatı hizmetini Özdemir Hukuk Bürosu Nasıl vermektedir?

Adana Hukuk Bürosu olarak danışanlarımızın tahsil edemediği borçların yasal yollarla alınabilmesi için görevimizi en iyi şekilde icra ederiz. Müvekkilimizin davaya sebep olan öyküsünü dinler ve konuya uygun dava türünü belirleyerek başvuru işlemlerini gerçekleştiririz.

Müvekkilimiz ile birlikte borçlu olan kişiye ödeme emir gönderilmesini sağlarız. Borç ödeme ermine ragmen hala ödenmemişse icra takibi süreci başlar. İcra takibine ragmen tehsil edilemeyen borçlar için haciz işlemlerini başlatırız.

Borç alacak avukatı ile ceza davası nasıl açılır?

Adana borç alacak avukatı, öncelikle danışanı ile birlikte dava dilekçesini hazırlar.

Dava dilekçesinde; davacının ismi, davalının ismi, dava konusu, dava değeri, açıklamalar, deliller, hukuki nedenler, sonuç ve istem kısmı doldurulur ve Asliye Hukuk Mahkemesine teslim edilir.

Daha sonra müvekkilimizin mahkemede işine yarayacak delil ve belgeleri temin ederek dilekçenin ekinde mahkemeye teslim edilir.

Avukat tarafından dava sürecinin başından sonuna kadar dava takibi hizmeti sağlanır.

Borç alacak davaları ne kadar sürer?

Borç alacak davaları yaklaşık olarak 1 yıl sürmektedir. Fakat karşılıklı itiraz süreçlerine bağlı olarak bu süre uzayabilir yahut kısalabilir. Verilen borcun tahsil edilebilmesi ve davanın kısa sürede sonuçlanabilmesi için Adana borç alacak avukatından yardım almak müvekkilin faydasına olacaktır.

Adana Borç alacak avukatı olarak verdiğimiz hizmetler

Adana en iyi borç alacak avukatı olarak verdiğimiz hizmetler şu şekildedir:

  • Alacaklı ve borçlu arasında arabuluculuk hizmeti
  • Borç alacak hukuku danışmanlık hizmeti
  • Kira tespiti, kira alacağı, tahliye işlemleri
  • Sözleşme hazırlama ve düzenleme hizmeti
  • Tazminat davaları
  • Nafaka alacakları ile ilgili davalar
  • Borca ve icra takibine itirazı işlemleri
  • İcra ve iflas süreci işlemleri
  • İflas davaları
  • İflas eden şirketlerin satılmasıyla ilgili işlemler
  • Dava takibi hizmeti

SIKÇA SORULAN SORULAR

Borç alacak avukatı ücretleri ne kadar?

Ücret bilgisi için en kısa zamanda bizimle iletişime geçiniz.

Adana’da en iyi borç alacak avukatını nasıl bulabilirim?

Adana hukuk bürosu olarak uzman kadromuz ile sizlere en iyi şekilde hizmet vermeyi amaçlıyoruz.

Borç alacak avukatı ne yapar?

Borç alacak avukatı müvekkilinin borcunun tahsil edilebilmesi için hukuki süreci başlatır ve davanın takibini gerçekleştirir.

Borç alacak davalarında yetkili ve görevli mahkeme hangisidir?

Borç alacak ilişkilerinde yetkili mahkeme Asliye Hukuk Mahkemesidir.

Leave a comment

Call Now Button