Adana Tüketici Avukatı

Tüketici Avukatı tüketicilerin para karşılığı satın almış olduğu her türlü ürün ile ilgili haklarını gözeten ve gerektiğinde dava açan avukattır. Tüketicilerin bir yiyecek sebebiyle zehirlenme durumu, teknolojik aletin bozuk ya da hatalı çıkması, mobilya ya da giysilerin defolu şekilde satılması gibi durumlarda firmaya dava açma hakları bulunmaktadır.

Tüketici hukuku; gayrimenkul, ev, arsa, araba gibi maddi külfeti daha fazla olan taşınır/taşınmaz malları da kapsamaktadır.

Tüketici avukatı aynı zamanda hangi arızaların garanti kapsamına girip girmediğinin de denetimini sağlar.

Tüketicinin sahip olduğu haklar 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında kanun maddelerince belirlenmiştir. Tüketici avukatı da bu kanun mevzuatı etrafında mesleğini icra eder. Bahsi geçen kanunun amacı ilk maddede şu şekilde izah edilmiştir.

MADDE 1- (1) Bu Kanunun amacı; kamu yararına uygun olarak tüketicinin sağlık ve güvenliği ile ekonomik çıkarlarını koruyucu, zararlarını tazmin edici, çevresel tehlikelerden korunmasını sağlayıcı, tüketiciyi aydınlatıcı ve bilinçlendirici önlemleri almak, tüketicilerin kendilerini koruyucu girişimlerini özendirmek ve bu konulardaki politikaların oluşturulmasında gönüllü örgütlenmeleri teşvik etmeye ilişkin hususları düzenlemektir.

İlgili kanunda bazı yasaklar ve yükümlülükler konulmuştur. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz:

1. Müşterinin görebileceği bir yerde olan bir malın satışta olmadığıyla ilgili bir ibare bulunmadığı durumda satılmaması yasaktır.

MADDE 6- (1) Vitrinde, rafta, elektronik ortamda veya açıkça görülebilir herhangi bir yerde teşhir edilen malın, satılık olmadığı belirtilen bir ibareye yer verilmedikçe satışından kaçınılamaz.

2. Firma müşterisinin sipariş etmediği bir ürünü göndermesi halinde, ürün üzerinde hak sahibi olamaz.

MADDE 7- (1) Sipariş edilmeyen malların gönderilmesi ya da hizmetlerin sunulması durumunda, tüketiciye karşı herhangi bir hak ileri sürülemez. Bu hâllerde, tüketicinin sessiz kalması ya da mal veya hizmeti kullanmış olması, sözleşmenin kurulmasına yönelik kabul beyanı olarak yorumlanamaz. Tüketicinin malı geri göndermek veya muhafaza etmek gibi bir yükümlülüğü yoktur.

3. Müşteriye gösterilen mal ile gönderilmiş olan mal arasında farklılığın olması ayıplı mal kapsamına girer. İnternet ortamında ya da normal hayatta tüketiciye vaad edilen üründen farklı özellikteki ürün gönderilemez.

MADDE 9- (1) Satıcı, malı satış sözleşmesine uygun olarak tüketiciye teslim etmekle

yükümlüdür.

Adana Tüketici Avukatı Nedir ve Hangi Davalara Bakar?

Adana tüketici avukatı tüketici haklarını gözeten ve gerekli durumlarda dava istemiyle mahkemeye başvuran avukattır.

Adana tüketici avukatının baktığı davaları şu şekilde sıralamak mümkündür:

1. Ayıplı mal ya da ayıplı hizmet sebebiyle açılan davalar

Ayıplı mal, tüketiciye vaat edilen mal ile aynı olmayan malın gönderilmesidir. Örneğin tüketicinin internet ortamında gördüğü marka olarak satışa sürülen bir ürünün çakma olması ya da özelliklerinin vaat edilenden farklı olması ayıplı maldır.

Ayıplı hizmet ise tüketiciyle yapılan anlaşmaya bağlı kalmama, ürünün zamanında tesliminin gerçekleştirilmemesi ya da vaat edilen özellikleri taşımaması gibi durumları kapsar.

Tüketici iki konuda da dava açabilme hakkına sahiptir.

MADDE 8- (1) Ayıplı mal, tüketiciye teslimi anında, taraflarca kararlaştırılmış olan örnek ya da modele uygun olmaması ya da objektif olarak sahip olması gereken özellikleri taşımaması nedeniyle sözleşmeye aykırı olan maldır.

MADDE 13- (1) Ayıplı hizmet, sözleşmede belirlenen süre içinde başlamaması veya taraflarca kararlaştırılmış olan ve objektif olarak sahip olması gereken özellikleri taşımaması nedeniyle sözleşmeye aykırı olan hizmettir.

2. Tüketici kredisi davaları

Tüketiciye kredi sağlayan bankaların, kredi sözleşmesinde anlaşılmış olan maddelere uymayarak veya sözleşme maddelerinde tüketiciye bildirmeden değişiklik yaparak tüketiciden sözleşmede olmayan bir şeyi talep etmeleri durumunda açılabilecek davalardır.

Bankalar tüketiciye kredi vermeden önce sözleşme şartlarını açıkça bildirmekle yükümlüdür. Tüketicinin ilk 14 gün içerisinde krediden cayma hakkı bulunmaktadır.

MADDE 26- (1) Belirli süreli kredi sözleşmesinin şartları, tüketici aleyhine değiştirilemez. (2) Belirsiz süreli kredi sözleşmelerinde faiz oranının artırılması durumunda, bu değişikliğin yürürlüğe girmesinden otuz gün önce, tüketiciye kâğıt üzerinde veya kalıcı veri saklayıcısı aracılığıyla yazılı olarak bildirilmesi zorunludur.

3. Tüketici sözleşmesindeki haksız şartlardan doğan davalar

Tüketici ve firma arasındaki sözleşmelerde tüketicinin rızası olmadan sözleşme şartı eklenemez. Bu şekilde eklenen şartlar haksız şart olmaktadır.

Tüketicinin hazırlamış olduğu standart sözleşmede yazılan şartlar, tüketici bu şartlara müdahale edemediği için haksız şart kapsamına girer.

Tüketici sözleşmesind bulunan şartların açıkça anlaşılabilir olması gerekir. Eğer sözleşmede yer alan madde birden fazla anlama gelmekte ise bu madde tüketicinin lehine yorumlanır.

Bu ve benzeri durumlarda tüketicinin dava açma hakkı bulunmaktadır.

Tüketici hukuku ile ilgili kanun metinini, https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuatmetin/1.5.6502.pdf bağlantısından inceleyebilirsiniz.

Adana’da Tüketici Avukatı Hizmetini Özdemir Hukuk Bürosu Nasıl Vermektedir?

Adana hukuk bürosu olarak danışanlarımızın her türlü mal ve hizmet ile ilgili haklarını bilir ve gözetiriz. Danışanımızın yaşamış olduğu bir mağduriyet halinde dava dilekçesi ile mahkemeye başvuruda bulunuruz.

Danışanımızın ürün ile ilgili fatura, dekont, sözleşme belgesi vb belgelerini toparlayarak mahkemeye sunarız.

Danışanımızın kanunen belirlenmiş haklarını gözetir ve bu haklar doğrultusunda savunmasını gerçekleştiririz.

Adana Tüketici Avukatı ile Tüketici Davası Nasıl Açılır?

Adana tüketici avukatı öncelikle tüketici heyetine başvuru gerçekleştirir ve taraflar arasında uzlaşma yoluna giderek meseleyi çözmeye çalışır.

Uzlaşma yolunun yeterli olmaması halinde dava dilekçesi hazırlayarak tüketici hakları mahkemesine başvuruda bulunur ve mahkemede müvekkilinin faydasına olacak her türlü belgeyi dava dilekçesine ek olarak sunar.

Tüketici Davaları Ne Kadar Sürer?

Tüketici davaları genel olarak 6 ay ile 12 ay arasında sonuçlanmaktadır.

Adana Tüketici Avukatı Olarak Verdiğimiz Hizmetler

Adana en iyi tüketici avukatı olarak vermekte olduğumuz hizmetler şu şekildedir:

  • Tüketici hakları hukuku danışmanlık hizmeti
  • Tüketici heyetine başvuru işlemleri
  • Taraflar arasında arabuluculuk hizmeti
  • Dava dilekçesi hazırlama hizmeti
  • Tüketici hakları mahkemesine başvuruda bulunma hizmeti
  • Müvekkilinin yararına olacak bilgi ve belgelerin temin edilerek mahkemeye sunulması işlemleri
  • Dava takibi hizmeti

SIKÇA SORULAN SORULAR

Tüketici avukatı ücretleri ne kadar?

Ücret bilgisi için bizimle iletişime geçiniz.

Adana’da en iyi Tüketici avukatını nasıl bulabilirim?

Tüketici hakları mevzuat bilgisine hakim tecrübeli meslektaşlarımızla birlikte dava sürecinizde sizlere hizmet vermeye hazırız.

Tüketici avukatı ne yapar?

Adana tüketici avukatı, müvekkili adına tüketici heyeti başvurusunu gerçekleştirir, arabuluculuk hizmeti verir ve dava istemiyle tüketici hakları mahkemesine başvuruda bulunur.

Tüketici davasında yetkili ve görevli mahkeme hangisidir?

Tüketici davasında görevli mahkeme tüketici hakları mahkemesidir.

Leave a comment

Call Now Button